2012. március 20., kedd

A Bikaviadalok hírhedt, elátkozott plakátjai


Pozoblanco, 1984. szeptember 26.

1984. szeptember 26-án  3 tragikus sorsú mester találkozott Pozoblancoban /Cordoba/, akiknek drámai történetük a Corridavilág legendájának számít. Az idény egyik legjobb kiírása volt aznap, Francisco Rivera “Paquirri”, José Cubero “Yiyo” és Vicente Ruiz “El Soro” személyében. De a viadal a Corridavilág legtragikusabb plakátja lett, és egy fekete délutánba torkollt.



Francisco Rivera “Paquirri” szeptember 26-án az Avispado nevű bikával találkozott, a Sayalero y Bandrés állatállományból. Egy vékony, sima és éles szarvú fekete bika, aki halálosan megsebesítette a lábát a vara harmadban. A viadal doktora átszállíttatta a cordobai kórházba, de végül a matador meghalt mielőtt a kórházba értek volna.

José Cubero “Yiyo” egy véletlen folyamán került be a Colmenar Viejoban tartandó viadal kiírására, augusztus 30-án, Curro Romerót helyettesítette.  A madridi torreádor a Burlero nevű bikát kapta, Marcos Núñez állatállományából. A bika megsebesítette a mellkasát a végső kardszúrás pillanatában, a szarv átdöfte a szívét és José Cubero ott helyben meghalt, a Colmenari arénában. Tanúja volt Francisco Rivera halálának, és végül ő ölte meg Avispadot, viszont Burlero percekkel később Yiyo halála után szintén meghalt a kardszúrás következményeképp.

Vicente Ruiz “El Soro” egy balesetet szenvedett, ami meggátolta, hogy folytassa torreádori páyafutását, de a mai napig közreműködik segédmuletásként.





Ami az állattenyésztő Sayalero y Bandrést illeti, Juan Luis Bandrést 1988-ban meggyilkolta egy volt hivatalnok.

Paquirri négyesének tagjai autóbalesetben meghaltak.

Ez a híres Pozoblanco-i elátkozott plakát története.







1947. augusztus 28.







1947. augusztus 28-án Manolete Linaresben lépett fel Gitanillo de Triana és Luis Miguel Dominguín mellett.  Manoletének nem volt szerencséje az első bikával, a másodikkal, egy 700 kg-os Miura állatálloimányából származó állattal, Islero-val, próbált meg jeleskedni. A bika felöklelte, mikor a torreádor az öléshez készült, de sikerült befejeznie a harmadot, megölte Islerot, begyűjtött 2 fület és egy farkat, de a szerencse nem állt Manolete mellé. Átszállították Madridba, de sajnos másnap hajnalban meghalt az ötödik vérátömlesztés következtében, 5 óra 25 perckor.






Forrás: http://www.elartetaurino.com/carteles%20malditos.html
Fordítás: Espanola





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése