2012. október 16., kedd

Espanola Madridban; Las Ventas 2012. október 06.

Kedves barátnőnk, Espanola csodálatos Madridbeli utazásának fényképes, úti beszámolóját osztjuk meg Veletek kedves Olvasók. Ezúton köszönjük Espanola az élményeid!!!



                                             2012. október 06.

                     Bikaviadal – Las Ventas, az őszi Feria 2. viadala

            Torreádorok:  Sergio Aguilar, Iván Fandiño és David Mora

A viadal 17:30-kor kezdődött, de délután 2 óra körül már az arénánál voltunk. Azt olvastam a Las Ventas honlapján, hogy van egy bikaviadal múzeum is az épületben, ezt szerettük volna megnézni, ezért a korai érkezés. Sajnos nem találtuk meg, a Las Ventas zárva volt, mikor érkeztünk. Árultak „Las Ventas tour” néven jegyeket 25 euróért, azzal meg lehetett volna nézni az egész arénát, a belső helyiségekkel együtt, de kettőnknek 50 eurót már sokalltunk érte, úgyhogy ezt kihagytuk, bár nagyon szerettem volna. Valószínű a múzeumot is a tour során lehetett megtekinteni, de ezt nem tudom biztosan. A Google térkép az aréna mellett jelölte a múzeumot, ezért körbejártuk a Las Ventas környékét, de híre-hamva se volt ilyennek. Az aréna hátulsó részéhez érve erős bikaszagot lehetett érezni és a legyek is megjelentek, ebből arra következtettünk, hogy a bikák már biztosan az arénában vannak. Ahogy tovább sétáltunk láttuk is a bikaszállító autót, vagyis szerintünk az volt. Megtaláltuk a cuadrilla bejáratot is. Az aréna előtti téren 3 szobrot találtunk, mindegyik nagyon jól nézett ki, természetesen csináltunk róluk jópár fotót.




                            Szobor Antonio Bienvenida tiszteletére
























Egy negyedik szobor a Las Ventassal szemben lévő falkerítést díszítette




Az aréna gyönyörű volt kívülről!
















A téren árusok kínálták a portékáikat. Vettünk egy torreádor sapkát /persze nem igazi, csak dísznek használható/, egy bikaviadalos pólót, castañetát, kulcstartót, és francia kártyát, aminek a hátulját Finito de Cordobáról készült rajz díszíti.






Amíg a kapunyitásra várakoztunk. leültünk egy padra az aréna előtt. Egy férfi ült mellettünk. Később egy idősebb férfi is odaült és szóba elegyedett a mellette ülővel. A viadalról beszélgettek. Mondta az idősebb férfi, hogy a tegnapi corrida nagyon rossz volt, az állatok gyakorlatilag használhatatlanok voltak és ma ugyanannak a tenyésztőnek a bikái lesznek. Na, ekkor már sejtettem, hogy akkor valószínűleg sok jóra nem számíthatok, de azért reménykedtem. Jó fél órával a kezdés előtt nyitották a kapukat. Amíg várakoztunk, hogy beengedjenek, kaptam egy ingyenes újságot.




Majd végül elindultunk a bejárat felé. Bent párnákat lehetett bérelni a kényelmesebb ülés céljából. Mi abban a hiszemben voltunk, hogy rendes székek lesznek, ezért úgy gondoltunk, hogy nem kell a párna. De mikor beléptünk a nézőtérre, láttuk, hogy sajnos beton ülések vannak, ráadásul nagyon hideg volt rajta ülni, de mivel a jegyünket már lekezelték, így már nem tudtunk kimenni párnáért. Legalábbis, féltünk, hogy nem fognak visszaengedni, ezért inkább maradtunk. Jobb híján az árusoktól vásárolt bikaviadalos pólót használtam e célra. A napos oldalra szólt a jegyünk, az alsó szektorba, bár nem értettem, hogy történhetett, mert emlékeim szerint én a középső szektorba vettem a jegyeket, de mindenesetre nem foglalkoztunk vele, örültünk, hogy viszonylag elől ülhetünk. Nagyon jól be lehetett látni onnét az arénát és egész közelről. A nap sem sütött a szemünkbe, mert pont oldalról ért és az ég is kezdett befelhősödni. Kicsit le is hűlt a levegő a kora délutáni meleghez képest. Nézők voltak szép számban, majdnem teltház volt.













Végre elkezdődött a viadal és kiengedték az első bikát. Nagyszerű érzés volt, ahogy megpillantottam és láttam milyen hatalmas és erős egy ilyen állat.

Sergio Aguilar kezdte a sort a torreádorok közül. Sajnos az első bika nem volt a legjobb és nem igazán tudott mit kezdeni vele, de azért láthattunk tőle néhány szép mozdulatot, pl. bemutatott 1-2 tafallera-t. A muletával is próbálta kihozni a bikából a maximumot, de az állat nem igazán volt partner hozzá. A végső szúrás szép volt, de sajnos nem volt elég, descabello-val kellett befejezni. A fellépését ováció fogadta, de semmi több. A negyedik bikával még kevesebb szerencséje volt. Csend.

















Iván Fandiño jó formában volt, és kétségkívül a viadal legkiemelkedőbb alakja lett. Szép dolgokat láthattunk tőle mindkét bikával, bár nem volt könnyű dolga velük. Az elsővel való küzdelméért kapott egy fület, amit ugyan a közönség egy része kissé kétségbe vont, de szerintem megérdemelte. Az ötödik bikával is nagyon ügyesen bánt, sajnos a végső szúrás nem ment túl jó helyre, 2 descabello-val kellett befejezni, de még így is tehetett egy tiszteletkört az arénában
David Mora első bikája a viadal legjobb bikája volt. Sajnos a torreádor nem tudta ezt kihasználni, nem volt túl jó formában. Fellépése előtt legalább 5 perc elment azzal, hogy a sapkáját eljuttassa a megfelelő helyre. Először nem találta hol ül az illető, akinek szánta, majd azért kellett ismét várni, hogy a nézők kezein keresztül végre eljusson a célhoz. A muleta szakaszt viszont gyönyörű molinetékkel kezdte, ráadásul térden állva. De talán ennyi az egész, amit ki lehet emelni. A végén csend fogadta. A viadal utolsó bikáját térdelve várta a bikaistálló előtt egy larga cambiada-val. Sajnos a bika elég rossz volt és a továbbiakban David Mora sem tudott vele mit kezdeni. A végére kicsit ellaposodott a viadal. Csend fogadta a torreádor fellépését.
A picadorokról sajnos nem sok pozitívumot tudok írni róluk, nem igazán voltak a helyzet magaslatán.












Képeket csak az első bikáról csináltam, mert akkor alig látok valamit a viadalból. Telefonnal viszont majdnem a teljes corridát rögzítettük. Azt csak tartani kellett, és közben tudtam nézni a viadalt is. Sajnos a videók nem lettek túl jó minőségűek.



Az őszi Feria plakátja az aréna falán:




És íme, Espanola videói, a corrida-ról.

Első bika: 

Valdefresno tenyészet, "Lironcito", fekete, 517 kg - Sergio Aguilar-nak..





Picadorok munkája:



Sergio Aguilar küzdelme:



Második bika:

Valdefresno tenyészet, "Cigarro", fekete, 510 kg -  Iván Fandiño-nak.


Picadorok munkája




Iván Fandiño, egy fület érő, faena-ja





Negyedik bika:

Valdefresno tenyészet, "Dubito", fekete, 540 kg - Sergio Aguilar-nak

Picadorok



Sergio Aguilar küzdelme




Ötödik Bika:

Valdefresno tenyészet, "Buscador", fekete, 508 kg - Iván Fandiño-nak.



Hatodik bika:

Valdefresno tenyészet, "Pelotita", fekete, 525 kg - David Mora-nak.

Picador


 
David Mora - larga cambiada


David Mora munkája



















































1 megjegyzés: